lauantai 8. kesäkuuta 2013

Multapuuhia


Siemenet ovat kummallinen juttu. En lakkaa ihmettelemästä, miten ne kuivat ja elottoman oloiset siemenet voivatkaan kasvaa - ja mistä ne tietävät, mitä niistä tulee isona? Kuvan sokeriherneen siemenet ovat pullistuneet vedessä ennen kylvöä, näin ne saavat hyvän kasvuvauhdin.

Koko viikon olen siis myllännyt mullassa, kilpaa myyrien kanssa. Helle pakotti välillä siestalle kuusten alle, mutta koska selkä on kestänyt, olen minäkin sinnitellyt,niistänyt vain iltaisin multaa ja ihmetellyt kauniita käsiäni. Juolavehnän juurta olen kiskonut maasta muutaman kilometrin, valvattia ja voikukkaa vähän vähemmän. Yleisin rikkakasvi on yllättäen palsternakka, se kun kukki viime kesänä kauniisti. En taannoin syönyt sitä, koska olen yhä sille allerginen...ja nyt pieniä palsternakkoja kasvaa joka paikassa, siementuotanto siis onnistui - ja siemenet myös talvehtivat hyvin.
Yhtenä päivänä olin muilla asioilla, tosin silloinkin päädyin puolivahingossa istuttamaan rungollisia markettoja ja orvokkeja. Minkäs luonnolleen mahtaa ihminen.

Vaikka päivisin on lämmintä, viime yönäkin lämpöä oli vain vajaata 8 astetta, ja päivystin peittoni kanssa, vienkö sen kesäkukille vai nukunko itse sen alla.
(..enemmän päivystin kai kotiutuvien yökyöpeleiden takia..)Aurinko onneksi alkoi nousta niin varhain, että ilmakin lämpeni ja sain pitää peittoni. Kaikki hallaharsot kun ovat jo käytössä (paitsi se, missä hiiriperhe oli viettänyt talvea mukavasti, samalla reittänyt sen kuin kauneimmaksi mummon
pitsiunelmapeitoksi).

Tänään odotin sadetta, mutta turhaan. Huomenna kylvän vielä viimeiset kesäkukkakylvöt, pussin pohjan keltaisia porkkanoita ja salaattia. Ja arvuuttelen, joko kurpitsat ja maissit olisi aika päästää kasvimökin suojista avomaalla(ja sen reikäharson alle). Yhteensä satakunta kesäpäivänhattua ja samettikukkaa odottelee myös istutusta, tuoksuherneet rötköttävät pitkällään pienissä ruukuissa- kaivaten kakkaa(kanan) ja keppiä(tueksi). Ja kaikenlaista nurkkiin purkkiin unohtunutta kasvia ja kukkaa kaipaa uutta multaa...tämähän on loputon työmaa, mutta mieluisa sellainen.

Minä kaipaan nyt eniten unta, myös yksi hyvä sadepäivä menisi, yökin kelpaa...

Sitten vain odotellaan, putkahtaako maasta Rikka vai Kasvi.
Ensimmäisenä kylvetystä penkistä saa ainakin ihan kohta napsia pieniä makeita salaatinlehtiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kävijöiden pensaan alle kylvämät kommentit käytetään ravitsevana lannoitteena.